Dit zijn de verschillen in mountainbikes

verschillende soorten mountainbikes

Dit zijn de verschillen in mountainbikes

Je wilt ook gaan mountainbiken? Dit artikel gaat over de verschillen tussen de fietsen die daarvoor worden gebruikt: de mountainbikes. Omdat de populariteit ervan is toegenomen, is het aanbod ook groter geworden. Er zijn verschillende typen mountainbikes waaruit je kunt kiezen. Welke zijn dat? Daarop gaan we hier in. Maar eerst, wat zijn algemene kenmerken van mountainbikes?

Wat is een mountainbike?

Als je van de verharde weg afgaat en je op bospaden en golvend terrein begeeft, dan kom je met een tourfiets niet ver. Zeker niet als de paden ook nog eens modderig zijn. Mountainbikes hebben vering, die kan zijn met een stalen veer of lucht, zodat ook op hobbelige wegen redelijk comfortabel kan worden gereden. Tegenwoordig kan je de vering van een voorvork vaak uitschakelen. Dat laatste is prettiger, als je een stuk op een verharde weg rijdt. De banden van mountainbikes zijn dikker en hebben meer profiel. Niet alleen de vorm van het frame is anders, maar ook het materiaal. Ze zijn doorgaans van aluminium of carbon. Laatstgenoemden zijn duurder, maar ook stijver en lichter.

Soorten mountainbikes

We onderscheiden hier de volgende soorten mountainbikes:

  • Cross country
  • All mountain
  • Dirtbike
  • Fatbike
  • Enduro
  • Downhill

Cross country

Dit soort mountainbike komt het meeste voor. Ze zijn bedoeld voor terreinen met niet veel hoogteverschillen. Er zijn modellen die wat meer comfort bieden voor diegenen die daar belang aan hechten. Als de snelheid belangrijker is, dan zijn ze daar meer op ontworpen. De zogenoemde hardtail fietsen hebben alleen vering in de voorvork.

All mountain

All mountain fietsen veren meer door dan de cross country type. Ze hebben een zogenoemde dropperpost, die vanaf het stuur wordt bediend en waarmee je snel de zadelhoogte kunt veranderen. Ze hebben vering in zowel de voor- als achtervork.

Dirtbike

De dirtbike heeft veel weg van grote BMX-fietsen. Laatstgenoemden worden gebruikte voor wedstrijden op parcours waarop veel gesprongen wordt. Ze zijn sterk en hebben een compact frame.

Fatbike

De fatbike heeft extra dikke banden. Daarom kom je er beter mee door een losse ondergrond, inclusief sneeuw.

Enduro

De Enduro mountainbike heeft een relatief ruime vering en zijn met name gebouwd voor afdalingen. Omhoog fietsen kan natuurlijk wel. Doorgaans hebben ze de al eerder genoemde dropperpost.

Downhill

Zoals de naam al aangeeft, is de downhill mountainbike bedoeld voor afdalingen en nog meer dan het enduro type. Je kunt er sneller mee omlaag. De enduro mountainbike is in vergelijking met het downhill type iets meer geschikt voor langere afstanden.