Zo kies je de juiste framemaat van je volgende mountainbike

welke mountainbike kiezen

Zo kies je de juiste framemaat van je volgende mountainbike

Dit artikel gaat over het kiezen van de juiste framemaat voor een mountainbike. De framemaat wordt ook wel aangeduid met de lengte van de zitbuis. We zullen in de volgende paragraaf aangeven waarom de framemaat belangrijk is. Vervolgens komen de bestaande framematen aan de orde. Hoewel vaak de lichaamslengte wordt gebruikt om de framemaat te bepalen, is het juister om de beenlengte daarvoor te gebruiken. We leggen uit hoe je die meet.

Waarom is de framemaat belangrijk?

Het is belangrijk dat de framemaat van je mountainbike aansluit bij je lichaam. Dat fietst prettiger, geeft je een betere controle over je fiets en kan lichamelijk klachten voorkomen. Er zijn nog een aantal andere maten die een rol spelen, die belangrijker worden naarmate je een serieuzere mountainbiker wordt. Op die andere maten gaan we hier echter niet in.

Framematen

De framemaat is de afstand tussen het centrum van de trapas tot waar zitbuis eindigt. We onderscheiden hier vier categorieën van framegroottes: S (small), M (medium), L (large) en XL (extra large). De categorie S omvat de framematen 46 t/m 49, de categorie M de framematen 50 t/m 54, L de framematen 55 t/m 59 en tenslotte de categorie XL de framematen 60 t/m 66. Zoals al gezegd is, wordt de lichaamslengte vaak gebruikt om de framemaat te bepalen, terwijl het eigenlijk gaat het om de beenlengte. De verhouding tussen lichaams- en beenlengte is namelijk niet voor iedereen gelijk. Daarom beschrijven we in het volgende paragraaf hoe je je beenlengte bepaalt.

Beenlengte

Voor het bepalen van de framehoogte van een fiets, is de beenlengte belangrijker dan de lichaamslengte. De beenlengte meet je als volgt op:

  • Als je benen ongeveer 15 centimeter van elkaar staan, dan meet je de binnenlengte van je benen. De lengte in centimeters vermenigvuldig je met een factor 0,68. Dan verkrijg je de gewenste framemaat.
  • In het geval de berekende maat zich tussen twee bestaande maten bevindt, dan is het beste om bij sportief gebruik de kortste maat daarvan te kiezen. Als je daarentegen de fiets voor touren gebruikt, dan kan je beter de langste maat kiezen.
  • Als je fiets een zadelpen met vering heeft, dan trek je van de gevonden beste framemaat 4 – 8 centimeter af.
  • Ben je in het bezit bent van een fiets, dan kan je daarvan de framelengte meten op de manier die eerder is beschreven. Tenzij je gegroeid bent, kan je die lengte natuurlijk ook voor een nieuwe fiets aanhouden.