Handige apps voor je fietstochten

google maps smartphone

Handige apps voor je fietstochten

Met de beste fiets-apps kun je een route plannen, effectief trainen, je fiets repareren en nog veel meer. Er is geen gebrek aan apps gericht op fietsers, en er worden er steeds meer uitgebracht, dus soms kan het moeilijk zijn om het kaf van het koren te scheiden. Voor sommige apps, bijvoorbeeld Google Maps, moet je je apparaat aan het stuur hebben om optimaal te profiteren. Voor anderen, zoals Strava, kun je gewoon van start, doe je de telefoon in je achterzak of in een fiets telefoonhouder.

Bovendien, nu Bluetooth-accessoires, zoals hartslagmeters , snelheidssensoren en vermogensmeters steeds gebruikelijker worden, kun je de Bluetooth-verbinding en processor van je smartphone het werk laten doen waarvoor vroeger een aparte computer nodig was en, niet zo lang geleden, draden. Sommige van de apps zijn gratis, andere niet, en sommige zijn vooraf gratis met een optie om te kopen of zich te abonneren voor meer toeters en bellen.

TIP: elke GPS-fiets-app belast de batterij van je telefoon, dus deze zijn over het algemeen beter geschikt voor kortere ritten, tenzij je onderweg kunt opladen.

Fiets-apps om je ritten bij te houden

De beste fiets-apps registreren je rit en tonen je snelheid, afstand, route en andere statistieken, zoals hoogte.

Dit zijn waarschijnlijk de meest populaire fiets-apps die er zijn, waarbij Strava voorop loopt (en een groot aantal andere functies biedt, waaronder segmenten, klassementen en routeplanning).

Strava

Hoewel je Strava als een fietscomputer op je telefoon kunt gebruiken, gebruiken de meeste rijders een aparte GPS-computer om hun ritten op te nemen en te uploaden en gebruiken ze vervolgens de app om te zien wat hun vrienden aan het doen zijn. Alle ritten die naar Strava zijn geüpload, leveren automatische ranglijsten van je tijden op populaire stukken weg en parcours – in Strava-sprekende ‘segmenten’ – samen met een GPS-kaart van waar je hebt gereden. De realtime-functie, die je vertelt hoe snel je een geselecteerd segment volgt, zoals de lokale harde klim, werkt op smartphones, maar ook op nieuwere Garmin Edge- en Wahoo-computers.

MapMyRide

MapMyRide is vergelijkbaar met CycleMeter, maar profiteert van de online geschiedenis van het moederbedrijf met routekaartsoftware. De app is goed uitgerust voor het volgen van niet alleen ritten, maar ook voeding, gewicht en meer, en kan je ook naar je bestemming brengen. De premium-versie bevat trainingsplannen, meer geavanceerde routeringsopties en live-tracking die kan worden gedeeld met familie en vrienden. De premium-versie verwijdert ook de advertenties waaraan je vastzit in de gratis app.

Routeplanning en navigatie

Fiets-apps voor routeplanning en navigatie helpen je meer wegen en plaatsen te ontdekken. Met de beste fiets-apps gericht op routeplanning kun je je eigen ritten plannen en routes van andere renners ontdekken. Sommige apps doen het zware werk en plannen een route voor je als je een bestemming invoert, wat ideaal is voor avonturen onderweg of fietsen door de stad.

BikeMap

Bikemap is een iPhone- en Android-app die routeplanning, navigatie, realtime updates en nog veel meer biedt. In onze ervaring is het een goed alternatief voor Strava voor routeplanning en biedt het meer, hoewel Strava ook eigen unieke eigenschappen heeft. Met de realtime updates van de app kun je andere Bikemap-gebruikers waarschuwen voor problemen die zich tijdens een rit voordoen. Het is niet iets waar we veel gebruik van hebben gemaakt, maar het is misschien aantrekkelijker voor fietsers die regelmatig in een stedelijke omgeving rijden. Andere functies zijn onder meer een archief van meer dan zeven miljoen door gebruikers gegenereerde routes, routeverzamelingen en in-app ritstatistieken. De meeste functies van Bikemap zijn gratis te gebruiken, maar er is ook een Bikemap Premium-service, die extra kaartopties opent, waaronder fietsvriendelijke kaartlagen en 3D-weergaven van je geplande routes, evenals offline navigatie.

Google Maps

Apple heeft verbazingwekkende dingen gedaan in de wereld van technologie, maar het kan Google niet verslaan bij het in kaart brengen. Net zoals je je telefoon on-the-fly gebruikt om plaatsen te vinden, een paar recensies te lezen en vervolgens naar degene te gaan die je selecteert, kun je Google Maps gebruiken om dit ook te doen – en er te komen op fietspaden en fietsvriendelijke routes. Zoals elke app is hij niet onfeilbaar, maar in zijn categorie behoort hij tot de beste die er is. De audio turn-by-turn instructies zijn ook leuk tijdens het rijden; voor rijders die ervoor kiezen om met een koptelefoon te rijden, kun je je telefoon in je zak hebben en gemakkelijk komen waar je moet zijn.