Fietscomputer of smartphone gebruiken voor je fietstochten?
Heb je eigenlijk een fietscomputer nodig als smartwatches en telefoons ook alles kunnen? Er was eens een tijd dat fietsers hun ritten registreerden met speciale apparaten die volgens de huidige standaard ongelooflijk waren en alleen afstand en snelheid konden meten. Tegenwoordig kun je alles registreren om ongelooflijk veel inzicht te krijgen in hoe je hebt gepresteerd tijdens je rit. Voor de meesten van ons voelen de dagen van het nemen van een papieren kaart tijdens een rit ook lang geleden. Navigatie is eenvoudig met GPS-fietscomputers en de nieuwste apps voor het maken van routes.
Maar nu smartphones en smartwatches, nou ja, slimmer worden, kiezen veel fietsers ervoor om deze apparaten te gebruiken via een speciale fietscomputer. Er kunnen voordelen zijn aan het gebruik van smartphones en smartwatches met functies die verder gaan dan de wereld van fietsen, maar kunnen deze apparaten echt beter presteren dan een speciale fietscomputer?
De grootte van je digitale fietshulp
Smartphones hebben grote schermen die groter zijn dan de meeste fietscomputers, dus als er veel ruimte op je stuur nodig is, kan een fietscomputer een verstandige keuze zijn. Het nadeel hiervan is dat het kleinere scherm van een fietscomputer misschien niet zo goed is voor het lezen van gedetailleerde kaarten.
Smartwatches zijn populair bij mountainbikers omdat ze vaak een korte stuurpen op hun fiets hebben en niet op een fietscomputer passen, maar ze hebben ook kleinere schermen, wat navigatie moeilijker kan maken.
Accu’s en het verbruik
Legt je je woon-werkverkeer vast of maak je uren om te trainen en uithoudingsvermogen op te bouwen ? Het type rit dat je doet, is waarschijnlijk de grootste bepalende factor voor de levensduur van de batterij die je nodig hebt. Het gebruik van GPS-tracking op een smartphone zal de levensduur van de batterij aanzienlijk beïnvloeden. Als gevolg hiervan is het onwaarschijnlijk dat een smartphone lange ritten opneemt, tenzij je een externe batterij bij je hebt of oplaadt met een dynamo , maar hij zal waarschijnlijk lang genoeg meegaan om activiteiten tot een uur vast te leggen.
Fietscomputers en smartwatches zijn echter ontworpen om langdurig te worden gebruikt en hebben een langere batterijduur dan smartphones, met soms meer dan 20 uur. Dit maakt ze een ideale keuze als je er langer dan een paar uur op uit gaat.
Het is ook een goed idee om de batterij van je telefoon te sparen in geval van nood als je op pad gaat of op pad gaat, dus het gebruik van een secundair apparaat kan een betere optie zijn.
Gebruiken als navigatie
Met een smartphone kun je tijdens een fietstocht navigeren met behulp van een speciale, downloadbare fiets-app zoals Strava. Veel van de beste fietscomputers zijn vooraf geladen met diepgaande kaarten die vergelijkbaar zijn met topografische kaarten en gedetailleerde wegen, paden, waypoints en voorzieningen hebben. Vaak moet je routes plannen via een app en naar de fietscomputer sturen, maar anderen laten je een speld neerzetten en leiden je automatisch naar je bestemming.
Het is vermeldenswaard dat op veel computers alleen bepaalde kaartgebieden zijn geladen, dus als je naar nieuwe regio’s reist, moet je mogelijk extra kaarten kopen.