Je fiets schoonmaken in een aantal simpele stappen

vrouw op mountainbike

Je fiets schoonmaken in een aantal simpele stappen

Een fiets werkt soepeler, gaat langer mee en ziet er beter uit als hij schoon is. Dat maakt het rijden leuker en bespaart je op de lange termijn geld. Hoewel het verleidelijk kan zijn om hem gewoon in de schuur te zetten tot je volgende rit, zal zelfs een paar minuten met regelmatige tussenpozen je rijervaring en de levensduur van je fiets verbeteren. Ongeacht de vorm van je stuur of hoeveel ophangingsonderdelen je fiets heeft, eventuele ophoping van vuil zal door bewegende delen slijten als je dit laat gebeuren. Hoe belangrijk het ook is om je fiets schoon te maken na een smerige natte rit, het blijft ook belangrijk na een droge, stoffige rit.

Reinig de aandrijflijn

Als je een kettingreiniger hebt, gebruik deze dan om de ketting schoon te maken. Zo niet, dan moet je gewoon een ontvetter aanbrengen en een penseel gebruiken. Een borstel voor de cassette en derailleur(s) heb je in ieder geval nodig.  Zorg ervoor dat je een specifieke borstel voor je aandrijflijn hebt en gebruik deze niet op enig ander deel van de fiets, met name de remmen – het vervuilen van je remoppervlak met kettingvuil zal de prestaties verslechteren en kan ertoe leiden dat je je remblokken moet vervangen . Mogelijk moet je iets gebruiken om hardnekkig vuil van plaatsen zoals neuswielen te verwijderen, en sommige borstels hebben precies hiervoor een haakvormig handvat. Een platte schroevendraaier en een priem kunnen hierbij helpen.

Maak de schijven of remoppervlak schoon

Het is verstandig om uw schijven of velgremoppervlakken af ​​te vegen. Hoe voorzichtig je de ketting ook schoonmaakt, er is altijd een kans dat er vuil op je rotors terechtkomt. Het kan ook problemen veroorzaken bij velgremmen. Spuit wat ontvetter in een schone papieren handdoek en veeg rond de rotors.

Goed schoon wassen

Na een paar reinigingen ontwikkel je je eigen routine – van voor naar achter of van boven naar beneden. Let op bewegende delen en gebruik een kleinere borstel om in smallere ruimtes te komen. De borstels in combinatie met het reinigingsmiddel zullen het meeste resterende vuil van de fiets verwijderen. Denk aan de onderkanten en onhandige stukjes die ook aandacht nodig hebben. Een oude lap is erg handig voor het schoonmaken achter krappe plekken zoals de voorderailleur.

Spoelen en nadrogen

Gebruik vers water om de fiets af te spoelen. Draai aan elk wiel om al het wasmiddel uit het loopvlak te spoelen. Controleer of al het vuil is verwijderd en was opnieuw met de borstel als er nog iets achterblijft, en spoel opnieuw. Als je een werkstandaard hebt, is dit een goed moment om de fiets erin te zetten. Gebruik een oude vaatdoek of zeem als je die hebt om de fiets te drogen. Vervolgens, zorgvuldig vermijdend remoppervlakken, polijst het met PTFE of siliconenspray. Wrijf het in met een papieren handdoek of een zachte doek. Dit laat je fiets niet alleen glanzen, maar vermindert ook de hoeveelheid vuil die eraan blijft plakken bij de volgende rit.