Koopgids voor je eerste mountainbike

Mountainbike in de natuur

Koopgids voor je eerste mountainbike

Het uitkiezen van de beste mountainbike kan een ingewikkelde zaak lijken. De enorme verscheidenheid aan fietstypes, om nog maar te zwijgen van de verbijsterende reeks technologie en terminologie eromheen, kan overweldigend zijn. Voor de meeste mensen – en vooral als ze beginnen – is het budget echter de kritische factor bij het kijken naar een nieuwe fiets. Hoeveel je bereid bent uit te geven, heeft een radicale invloed op het aanbod en het is gemakkelijk om mountainbikes in een winkel of online te bekijken en je te laten afschrikken door de verbazingwekkende prijskaartjes die aan veel van hen zijn bevestigd. Dat gezegd hebbende, alleen omdat je veel kunt uitgeven, wil nog niet zeggen dat je dat ook moet doen. Het is mogelijk om geschikte fietsen te krijgen voor bijna elke prijs, maar er zijn natuurlijk basisfuncties die je op verschillende niveaus mag verwachten.

Wat voor soort mountainbike moet ik kopen?

Er is een enorm scala aan verschillende soorten fietsen, allemaal ontworpen om een ​​bepaalde taak tot in de perfectie uit te voeren. Hier volgt een kort overzicht van wat ze zijn en hun kenmerken.

Wat is een crosscountry (XC) mountainbike?

Bij crosscountry-fietsen (soms afgekort tot XC) draait alles om het snel afdekken van terrein, of het nu in een race is of gewoon op een grote dag in de bergen.

Voor racegebruik hebben velen nog steeds de voorkeur aan hardtails, maar ontwerpen met volledige vering worden steeds populairder. Ze hebben meestal ongeveer 80-100 mm veerweg aan beide uiteinden, meestal uitgerust met een vergrendelingsschakelaar die helpt voorkomen dat de ophanging de trapenergie op soepelere delen van het pad ondermijnt.

Crosscountry-fietsen hebben de neiging om wielen met een grotere diameter van 29 inch te gebruiken, gecombineerd met banden met licht profiel, een laag volume en snel rollende banden voor maximale snelheid.

Ze hebben de neiging om steilere balhoofdhoeken te gebruiken in combinatie met langere stuurpennen en smallere staven voor een snel reagerend stuurgedrag en om de rijder in een efficiënte trappositie te brengen. Het nadeel van dit type geometrie is dat het fietsen moeilijker te controleren kan maken op steilere afdalingen, vooral in combinatie met kortere veerweg en dunnere banden. Goedkopere crosscountryfietsen gebruiken lichtmetalen frames, maar carbon is de standaardkeuze voor racefietsen van topkwaliteit. Ze hebben meestal een zeer breed scala aan versnellingen om steil klimmen en een hoge topsnelheid mogelijk te maken.

Wat is een trailmountainbike?

Dit is de meest populaire fietssoort omdat hij voor vrijwel alles kan worden gebruikt. De beste trailmountainbikes hebben meer ontspannen hoeken om meer vertrouwen te geven bij het afdalen en een uitrusting die is ontworpen om meer straffen aan te kunnen. Ze gebruiken kortere stuurpennen en een breder stuur om de controle op snelheid te verbeteren, terwijl banden een agressiever profiel hebben.

Trail-hardtails – ook wel bekend als hardcore hardtails – gebruiken sterke frames die zijn afgestemd op een vork met een veerweg van ongeveer 130-150 mm. Trail-fietsen met volledige vering hebben aan beide uiteinden een veerweg van 130-150 mm. Aluminium is de keuze van framemateriaal voor meer betaalbare fietsen, terwijl topmachines koolstofvezel gebruiken. Sommige meer boutique frame-bouwers kunnen staal gebruiken.

Dubbele kettingbladen zijn grotendeels uit de gratie geraakt en zijn vervangen door 1x-aandrijflijnen die een breed versnellingsbereik bieden met eenvoudiger onderhoud en betere prestaties. Trailfietsen kunnen wielen van 29 inch of 650b gebruiken. In de regel zijn 29-inch wielen stabieler, terwijl 650b een meer betrokken en dynamische rit geeft. Je kunt ook plus-banden tegenkomen, die een wiel van 650b-formaat combineren met een bredere velg die is uitgerust met een band met een groot volume (meestal 2,8 inch of meer). Het wordt afwisselend ‘6Fattie’, ’27+’ en ‘650+’ genoemd en er wordt beweerd dat het een veel betere grip geeft.

Wat is een enduro mountainbike?

Enduro is een racevorm waarbij de afdalingen getimed zijn, maar je toch zelf over het parcours moet trappen. Dat betekent dat deze fietsen zijn ontworpen om uitzonderlijk goed te presteren op steile en moeilijke paden, maar toch licht en efficiënt genoeg zijn om terug naar de top te trappen.

Wat is een downhill mountainbike?

Zoals de naam al doet vermoeden, gaan deze fietsen over één ding; heel, heel snel steile en technische paden afdalen. Ze hebben aan beide uiteinden een veerweg van ongeveer 200 mm, vaak met spiraalgeveerde ophanging die is geoptimaliseerd voor pure tractie en ondersteuning, in plaats van trapvermogen.

Wat is een elektrische mountainbike (e-mtb)?

Elektrische mountainbikes worden inderdaad erg populair en het is nu mogelijk om modellen te vinden die overeenkomen met alle bovengenoemde disciplines. E-bikes bevatten een motor en batterij die uw trapinput een boost geven. Het ondersteuningsniveau wordt meestal ingesteld via een bedieningseenheid aan het stuur van de fiets. Deze fietsen zijn aanzienlijk zwaarder dan hun niet-gemotoriseerde equivalenten, maar kunnen het beklimmen van de steilste hellingen licht maken. Denk echter niet dat het rijden op een e-bike een fluitje van een cent is, deze kunnen een training opleveren die veel profs gebruiken om mee te trainen. Met e-bikes kun je inderdaad toegang krijgen tot ritten en plaatsen waar je normaal gesproken niet aan zou denken om op een niet-aangedreven fiets te gaan.